I mitt dagliga yrke som frisör möter jag ofta kunder som har hår som är påverkat av föroreningar, mineraler, metaller och missfärgningar. Faktum är att jag och mina kollegor möter dessa kunder dagligen på Salongeriet. Ungefär 98% av alla som kommer till oss skulle behöva en Detox för att få sitt hår rent – på riktigt.

Jag kan känna att det finns för lite info rent allmänt gällande hur viktigt det är att detoxa håret för att behålla kvalité och stadga. Och det är för att man inte pratar om det tror jag. Därför är också väldigt få människor medvetna om hur tex brunnsvattnet på landet, poolbad eller vattnet under solsemestern påverkar håret. Hur det påverkar här och nu, men även på sikt. Det handlar det här blogginlägget om. Läs vidare om du är nyfiken på om du är en av dem som kan dra nytta av en hårdetox!

Hur och var gör jag en hårdetox? 

En detox görs bäst på salong, anledningen till det är att man behöver sitta i värme och använda specialschampon för att kunna öppna håret så mycket som möjligt. Det är viktigt för att den verksamma detoxgelén ska kunna få verka och göra sin ”magi”. Däremot så finns det bra huskurer som jag kommer skriva mer om i ett annat blogginlägg.

Skandinaviska hår är ömtåligare

En enda dusch kan göra ganska stor skada, speciellt om du har blont skandinaviskt hår. Ett uppljusat hår är mer poröst och ”suger” därför åt sig mer – av allt. Det betyder att när hårstråna blir blöta och öppnar upp sig så tar sig metaller och mineraler in i dem och blir kvar. De förstör hårstrået från insidan och ut över tid och metallerna angriper håret. Framförallt där håret är blekt, tex framtill och överhåret.

Eftersom håret är uppbyggt lager på lager, betyder det att du kan ha metaller kvar från den där resan du och dina vänner var på för två år sedan. Det kanske inte är förrän det gått en bra tid efteråt som du börjar märka att din hårkvalité har blivit sämre. Att håret blir flottigt snabbare än vanligt, kanske känns det också dassigt och glanslöst. Det kan vara svårt att koppla ihop och förstå varför, eller hur?

Faktorer som påverkar

I Sverige har vi låga grundvattennivåer, och pga av det så har vi också mer metaller och mineraler i vattnet. Du kan kolla vad som gäller i just din kommun, hur hårt vattnet är hos dig. 

Bor du i nyproducerade bostäder där det sitter nya kopparledningar? Då tar det en viss tid innan rören fått en ärjad yta på insidan. Innan dess så släpper dem ifrån sig en större mängd koppar vilket kan påverka ditt hår.

8 goda skäl till att ge ditt hår en detox

  1. Ger håret en ny grund och skapar de bästa förutsättningarna för ett lyckat färgresultat.
  2. Sparar tid och utesluter att du behöver göra om behandlingen.
  3. Frigör håret från mineraler, metaller, läkemedel och andra färgblockerarande ämnen.
  4. Förbereder håret för enastående färgupptagning, täckförmåga och långvarigt resultat.
  5. Säkerställer maximal täckning av grått/vitt hår, samt icke-pigmenterat hår.
  6. Tar bort missfärgningar som orsakats av beläggningar.
  7. Avslutar färgoxidationen helt och hållet. En viktig egenskap som gör att färgen får bästa hållbarhet och förhindrar extra slitage på håret.
  8. Återställer ph-värdet i hår och hårbotten.
  9. Skyddar hårbotten från irritation och färgfläckar.

Hårdetox innan uppljusning

Vill man ha ett friskt hår, med fin färg och maximera uppljusningen ska man satsa på en detox innan. Det är viktigt att veta att det inte sliter det minsta på håret alls att göra en detox. Efteråt upplever de flesta en fantastisk känsla i håret och vittnar om att håret känns som att det ”fötts på nytt”.

En hårdetox är inte  bara något för dig som har färgat/blekt hår, utan passar utmärkt till dig som aldrig färgat håret också. Jag skulle våga mig på att säga att näst intill alla hår skulle må bra av en hårdetox ibland.

Eftersom vi vet hur viktigt och betydande det kan vara med en detox innan en färgbehandling eller uppljusning så har vi valt att sätta ett väldigt förmånligt pris på det för dig som ska genomgå annan behandling hos oss. Här kan du läsa mer om detox hos oss på Salongeriet.

Theresia Sandell

Frisör och ägare av Salongeriet